Slovenský pohár Freestyle BMX/MTB - BUGLOVCE - 5. kolo

Niečo, čo sa pomaly stáva tradíciou obľúbenou medzi jazdcami je dirtové kolo slovenského pohára v Buglovciach. Buglovské dirty sú jedny z najlepších na slovensku práve vďaka bratom Lorincovcom a Ivanovi Valosovi, ktorí sa o ne už dlhé roky starajú a udržiavaju ich na tejto úrovni.

Slovenský pohár Freestyle BMX/MTB - BUGLOVCE - 5. kolo

V kategórii BMX sa predstavili jazdci vo vekovom rozmedzí od 16 do 49 rokov. Najmladším jazdom tejto kategórie bol Kornel Kľoc a najstarším jeho otec Marek Kľoc, ktorý ako 49 ročný s kľudom a bez bŕzd zajazdí aj veľké skoky aké nájdeme v Buglovciach, veľký rešpekt Marek! Domáci jazdci Jozef Lorinc a Ivan Valos už tradične v kvalifikácií ukázali, že svoje domáce dirty naozaj poznajú a svoje obe jazdy šli spolu vláčik, kde sme mohli vidieť veľké triky ako napríklad double tailwhip, backflip x-up alebo fronflip. Chalani si takto následne aj vo finále vyjazdili druhé a tretie miesto. Na prvé miesto sa s úplne čistým a technickým jazdením dostal námestovčan Tomáš Tohol, od ktorého sme mohli vidieť napríklad 360 unturndown, 360 tailwhip to x-up alebo 360 downside tailwhip. Takisto z Námestova sa ukázal aj Richard Koleják, ktorý v jazde kombinoval x-upy, turndowny a no handery, celkovo skončil na peknom siedmom mieste. Za spomenutie určite stojí aj dvojica mladých talentov z Košíc, ktorými sú Braňo Žibritovský a Samuel Kažimír. Obaja ukázali pekné jazdy a highlightom Braňovej jazdy je určite backflip na poslednom, najväčšom skoku. Na štvrtom mieste skončil Jozef Naništa, ktorý ukázal, že je univerzálnym jazdcom a nestratí sa ani na dirtoch. V jeho jazdách sme od neho mohli vidieť 360 x-up, tiregrab to toboggan alebo no hander to barspin.

V kategórii MTB sme videli vysoký level, kde sme mohli vidieť jazdcov z celého slovenska. Tretie miesto si vyjazdil Adam Račák, ktorý síce jazdí len veľmi krátko, no už teraz sme od neho mohli vidieť triky ako suicide no hand to barspin, double barspin alebo tailwhip. Na druhom mieste skončila slovenská stálica Roman Pichnarčík, pre ktorého bol dirtový bicykel malou výzvou a tak sa s týmito skokmi popasoval na enduro biku a s takmer nulovým tréningom, čo ho ale nijak neobmedzilo a ukázal nám krásny superman, backflip one foot x-up a dokonca aj jeho neobľúbený barspin! Prvé miesto obsadil bratislavský zabijak Viktor Vadovič, ktorý nám nielen počas contestu, ale celý deň ukazoval, že si to na bicykli ozaj užíva. Nie každý deň vidíte 360 double pedaling ale práve takúto kombináciu ste od Viktora v jazde mohli vidieť. Okrem toho nazbieral body za štýl aj perfektne kliknutými unturndownmi, a ukázal že sa nebojí ani barspinov, tak dal v 360-tke rovno dva.

V besttricku to bol ako vždy boj do poslednej chvíle. 
BMX best trick si chcel domov odniesť domov najviac Tomáš Tohol a Jozef Naništa, ktorí oň medzi sebou skutočne zabojovali. Jozef na prvý pokus odjazdil 360 barspin to tailwhip. Na čo Tomáš odpovedal pokusom o 360 tailwhip to barspin to downside tailwhip. K tejto šialenej kombinácií mu chýbalo len málo, no nanešťastie spadol, pri čom praskol praskol prilbu. Po tomto páde bol našťastie v poriadku o čom sa presvedčili aj medici a dovolili mu ďalej jazdiť. Po tomto páde sa mu podarilo odjazdiť 360 talwhip to barspin to x-up, s čím si odniesol výhru. V MTB best triku dominoval Viktor Vadovič, ktorý predviedol knožstvo backflipových kombinácií, s ktorými následne aj vyhral.

Toto všetko by sa samozrejme nekonalo bez partnerov podujatia, ktorými sú:
BMXSHOP.sk BIKEHOUSE.sk CINESHINE Alaudark DEITY PIT VIPER FDF Bikeshop Red Bull Balanceboard.sk Cyklostopy Slovenský Zväz Cyklistiky Ministerstvo cestovného ruchu a športu

Túto akciu si samozrejme môžeš zažiť s nami a zaspomínať aspoň pomocou tohto nadupaného videjka z dielne CINESHINE:




Konečné hodnotenie:
BMX:
1. Tomáš Tohol
2. Lorinc Jozef
3. Valos Ivan
4. Naništa Jozef
5. Žibritovský Branislav
6. Kažimír Samuel
7. Koleják Richard
8. Kľoc Kornel
9. Kľoc Marek

MTB:
1. Vadovič Viktor
2. Pichnarčík Roman
3. Račák Adam
4. Varga Juraj
5. Machara Mathias
6. Smarža Jakub
7. Poništ Tristan
8. Petrík Adrián

Besttrick BMX:
Tohol Tomáš

Besttrick MTB
Vadovič Viktor

Rider of the day:
Naništa Jozef


A taktiež si nezabudni prezrieť galériu fotiek z tejto akcie: